Kamp sa najdužim raftingom i najnižom cijenom

Rafting počinje iz mesta Brštanovica koje je udaljeno oko 25 kilometara uzvodno od kampa. Prevoz do Brštanovica vrši se kombijima ili džipovima. Prije ulaska u čamac i početka samog raftinga, dobijaju se kratka upustva o raftingu. Profesionalni vodiči na rojeci obučeni su da se snađu u svakoj nezgodnoj situaciji na vodi i da se brinu o vašoj bezbednosti. Rafting počinje kanjonom čija dubina dostiže i do 1300 metara i traje u zavisnosti od vodostaja – od 3 do 4 sata..

Rijeka Tara je plovna za raft čamce u dužini od skoro stotinu kilometara. Kanjon Tare možemo podijeliti u dva dijela-gornji dio kanjona i donji dio kanjona. Postoje dvije polazne tačke za raft čamce, kajake, kanue, hydrospeed-e i druga plovila. U gornjem dijelu kanjona polazna tačka je Splavište u neposrednoj blizini Đurđevica Tare i odatle počinju rafting ture tokom kojih se prolazi kroz čitav kanjon Tare. Ture kroz cijeli kanjon traju najmanje dva dana i u toku ture se jednu noć noći u Radovan luci kampu Nacionalnog Parka Durmitor. Prilikom polaska sa Đurđevica Tare svi učesnici raftinga plaćaju taksu, ulaz i osiguranje sto ukupno iznosi oko 60 evra po osobi. Noćenje na Radovan luci iznosi 27 evra po osobi, tako da su cijene tura kroz cijeli kanjon mnogo veće nego cijene tura u donjem dijelu kanjona. U gornjem dijelu se nalazi najdublji dio kanjona u blizini kampa Radovan luka.

U donjem djelu kanjona polazna tačka za rafting je Brštanovica i ona je ujedno i najčešća jer od nje počinje najatraktivnija rafting dionica i za turiste i za sportiste. Ova dionica je oko 25 kilometara dugačka, a završava se u našem rafting centru. Upravo na ovoj dionici je održano svjetsko rafting prvenstvo 2009 – WORLD RAFTING CHAMPIONSHIP 2009. Na ovom djelu rijeke Tare se nalaze praktično svi brzaci i bukovi te se ova tura često naziva i adrenalinska. Rafting u donjem dijelu kanjona možemo produžiti još dvadesetak kilometara od rafting centra do Foče. Smještaj u toku tura u donjem dijelu kanjona i Nacionalnom Parku Sutjeska je svo vrijeme u bungalov kampu rafting centra Drina-Tara.

Takozvani stepen težine vode na rafting skali za Taru se kreće od trećeg do petog stepena, zavisno od godišnjeg doba, vodostaja… što znači da se na rafting niz vode Tare nikada ne ide bez profesionalnog skipera i kompletne opreme. Sezona raftinga na Tari traje tokom čitave godine. Stepen tezine vode raste početkom godine, dostiže svoj maksimum obično u martu i aprilu mjesecu kad je ujedno i najveći vodostaj, a zatim proporcionalno sa vodostajem opada do kraja ljeta. Najčešće postavljeno pitanje je KADA JE TARA NAJLJEPŠA ZA RAFTING? Odgovor na ovo pitanje je: UVIJEK! Najviše adrenalina ima u aprilu, maju i prvoj polovini juna, ali sa opadanjem vodostaja u julu, avgustu i septembru nestaju neki, ali se pojavljuju novi bukovi i atraktivni brzaci koji se ne primjećuju dok je voda visoka, tako da Tara nudi uvijek nešto novo pa često kažemo da nikada dva puta ne možemo proći istom rijekom. Tokom jednodnevnog, dvodnevnog i višednevnog spuštanja gumenim čamcima, kojima upravljaju iskusni i licencirani skiperi, može se i odmarati, plivati, loviti ribu, ali i uživati u bogatim ukusima kuhinje ovog podneblja.

Najduža rafting ruta u regionu